L’advocat Lluís Mestres, un dels portaveus de l’Associació Atenes, va participar el passat 15 de gener al programa Tot es mou, el magazín d’actualitat que emet TV3 cada tarda. Mestres, com a expert jurista en dret penal i processal, va analitzar en profunditat els escrits de la defensa en la causa contra el procés independentista, que es van filtrar diumenge als mitjans.

Les defenses dels nou presos polítics s’han basat més en qüestions polítiques que tècniques, davant un judici considerat per tots ells com a polític. La presentació dels escrits de defensa és l’últim pas abans que el tribunal decreti la data de començament del judici, que es preveu per principis del mes de febrer. En el debat també hi van participar el jurista Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Carles Puigdemont.

A continuació deixem algunes de les frases més destacades de Mestres a Tot es Mou: 

“Va quedar molt clar al principi de la instrucció que seria mes aviat tècnic [l’escrit de defensa] però a partir del mes de gener l’estratègia de la defensa va ser preparar una estratègia política.”

“Des del punt de vista penal és evident que la prova acredita el que s’ha dit des d’un principi: que no hi ha violència. (…) Aquesta prova s’analitzarà quan s’acabi el judici i les parts trauran la seva conclusió. La fiscalia i l’acusació no crec que canviïn el seu relat ni la seva qualificació, però es evident que les proves demostren que no hi ha cap delicte.”

“El que tenim molt clar els juristes és que no hi ha delicte, la qüestió està en veure què farà el tribunal. Perquè crec que el tribunal es belluga més per unes estratègies que no són les judicials.”

“Ara sí que els hi ha entrat una certa por per la imatge que estan donant a Europa, i segurament voldran endolcir una mica la condemna. Posaran una excusa per intentar reduir al màxim la pena.”

“El perfil del tribunal és molt conservador i el seu objectiu continuarà sent una raó d’Estat per preservar la unitat d’Espanya i considerar que tot el que s’ha produït és un delicte contra aquesta unitat. Però penalment no té cap base, per tant, jo crec que aniran a buscar una condemna que s’aproximi al màxim a una llibertat.” (…) “Una de les coses que el tribunal voldrà fer serà jugar amb tot aquest temps [de presó provisional] de manera que la condemna pugui ser el més ajustada possible com en un tercer grau.”

“El Tribunal Suprem vol oferir una imatge de justícia garantista i de qualitat, i els observadors són molt importants per això”

 

Deixar un comentari