Tribunal Suprem Judici als presos polítics

1.- És dijous i toca llevar-se aviat, TAV a primera hora per arribar al Suprem abans s’inicií la sessió. Quan entro, novament aquella sensació contradictòria d’impotència en veure els i les encausades encara preses, i l’alegria que es dibuixa al seu rostre quan en entrar a la Sala et reconeixen. Aquests petits instants no tenen preu! Abans, però, petita picabaralla a les portes del Suprem, quan els policies han fet treure, a dues Diputades i altres membres del públic, pins amb les cares del President Puigdemont. Per contra, un jove imitador del “pequeño Nicolas” ha mantingut el pin amb la bandera espanyola…

2.- Avui és jornada de testificals i pericials, que transcorren en el tedi que res aporten de nou, alts càrrecs funcionarials de la Generalitat que confirmen la manca de despeses en l’organització i financament de l’1O, i desprès, pericials que pretenen quanitifar l’ús dels col·legis electorals de l’1O, que son desacreditats per altres perits de les defenses. Pur sentit comú. Match point.

3.- A migdia, la part més interessant, poder dedicar 10-15 minuts encabat de dinar als presos, o millor dit, el temps que ells i elles et dediquen, en que a més, s’interssen per tu i els teus familiars! També preguntes més concretes, de com ho has vist, avui, que tal ho ha fet aquest o aquella? Temps que s’acaba aviat, compartit amb d’altres familiars, que quan surten no poden articular paraules, l’emoció closa de 18 mesos sense poder-los veure i abrçar-les. Jo m’enduc de record aquests rostres agraïts!

4.- A la tarda es fa una sessió en que com advocat seria satisfactòria: hi ha diàleg jurídic, i si no fos perquè ells estan en presó des de fa tant de temps, ho podriem qualificar de jurídicament força interessant. Aclarit, a protestes de les defenses, que el que ja ha testificat no ho pot tornar a fer, i que el segon guardia civil ha de fer perícia, no donar opinions, malgrat les queixes del fiscal Zaragoza, és el torn dels perits metges, que van examinar els informes mèdics dels policies i guardies civils, per concloure poques lesions, i algunes fetes en trencar portes i vidres, segons relats propis! Declaren també pèrits informàtics sobre l’ús de dades, webs, dominis, amb una seguretat i coneixement molt elevat. Les cares, però, dels membres del tribunal, no mostren gaire comprensió…També declara la filòloga i experta lingüista Gemma Rigau, sobre la incorrecta traducció d’un escrit del Conseller Forn al castellà, fent una classe magistral de l’ús del llenguatge i les interessades interpretacions:

5.- De tornada, al tren, converses amb alguns dels lletrats del presos, esperançats que el judici acabi aviat i que hi pugui haver algun tomb. Remarcar, una vegada més, el nostre més explicit reconeixement a aquella gent que s’han desplaçat des de casa nostra, en aquest cas, de Girona, amb tot el que suposa això, per donar suport als i les preses. Aquesta societat és la que volem, solidària, i sense protagonismes. Orgullós d’haver compartit el dia amb elles. I també, sense saber-ho, amb l’artista i autor del retrat que il·lustra aquesta crònica, mai més ben dit. Jornada llarga i fatigosa, però convençuts que necessàries.


Aquarel·la de Pere-Joan Cardona, investigador biomèdic català, especialitzat en l’estudi de la tuberculosi, realitzada en directe durant la sessió del judici, el passat dijous 23 de maig.

Deixar un comentari