Atenes participa al documental “Causa Especial 20907/2017” del programa Sense Ficció de TV3

Atenes participa al documental “Causa Especial 20907/2017” del programa Sense Ficció de TV3

Lluís Mestres, advocat i portaveu de l’Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils, és un dels juristes que intervenen en el documental Causa especial 20907/2017, que es va emetre el dia 18 de desembre al programa Sense Ficció de TV3. El reportatge de Jaume Roures (Mediapro) va ser un èxit en audiència, arribant a un 25,1% de quota de pantalla, amb 674.000 espectadors.

Causa especial 20907/2017 exposa a través de jutges, fiscals, juristes i catedràtics en dret penal i processal les incoherències del sistema judicial espanyol i arrenca amb el recurs del Tribunal Constitucional contra la reforma de l’Estatut d’Autonomia aprovat per Parlament de Catalunya. El documental, a partir de l’opinió de 17 experts, dedica un espai rellevant a l’anàlisi de la discutida independència del Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Suprem davant les acusacions de rebel·lió, sedició i malversació contra els 18 líders polítics i socials encausats pel referèndum de l’1 d’octubre.

El representant de l’Associació Atenes, Lluís Mestres, com a expert jurista en dret penal i processal, analitza en les seves intervencions al documental el sistema judicial espanyol, cada cop més desprestigiat, i se centra en examinar les bases jurídiques de les acusacions als líders independentistes o els interessos que mouen el Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Suprem per encausar-los.

A continuació deixem algunes de les frases més destacades de Mestres a Causa especial 20907/2017:

“En dret penal has d’analitzar uns fets i una conducta. El que es crea aquí, en canvi, és el relat i llavors es fabrica tot el que falta per arribar al delicte de rebel·lió i sedició, i fent-ho així, aconsegueixen tenir l’excusa de posar en presó preventiva els dos Jordis”

“El problema que tenen és que han de subjectar-se a un relat fictici perquè sense aquest relat no hi ha delicte. Aquest relat el va començar el Maza, amb la querella del dia 30 d’octubre i l’han mantingut i el mantindran fins al final de manera ferma.”

“Tot el que fa la jutgessa Lamela des del principi fins que acaba és una vulneració en tota regla de les garanties essencials que han de tenir les defenses. Per exemple, no es pot citar algú un dia festiu perquè l’endemà vagi a declarar a Madrid quan aquest viu a Barcelona”

“Pablo Llarena no hauria d’haver estat el magistrat designat d’acord amb les normes de repartiment pròpies de la sala del Tribunal Suprem, (…) ja que s’ha d’atribuir el cas per antiguitat i ell no feia ni un any que estava a la sala del Suprem. La sensació: va ser nomenat a dit per interès propi del president de la sala o del president del Consejo [General del Poder Judicial] o del Tribunal Suprem, que és Carlos Lesmes”.

En aquest enllaç, podeu veure el documental complet:

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/sense-ficcio/causa-especial-209072017/video/5806792/